Mit kell tudni kollagénről?

2019.03.11

A kollagén elsődleges kötőszövet, egy kulcsfontosságú fehérje az emberi szervezetben, biztosítja a kohéziót, a rugalmasságot, és a bőr- a porc- és a csontregenerációt. Az emberi bőr 75%-a kollagénből épül fel, és a test fehérjéjének 30%-a kollagénből áll. A test ragasztójának is nevezik, mert összeköti a csontvázat a lágy szövettel, az izmokat, a bőr kötő-szöveteit, a szalagokat, a porcokat, az ínakat, de például a szemet is a zselatinos állagú kollagén építi fel. Ez a fehérje ráadásul képes növelni az ásványianyag-sűrűséget is, ezáltal csontok és a fogak erejét növeli.Támogatja a kötőszövetek struktúráját, szilárd vázat biztosít a mozgáshoz és a külső védelmet is szolgálja. A kor előre-haladtával a kollagén csökkenés következtében jelennek meg a ráncok, barázdák Amint a kollagén csökken a haj és a köröm állapota is romlik, fakul, töredezik. A kollagén fogyasztása nem újdonság, az emberek évszázadok óta csinálják. A zselatin a kollagén főtt formája, a bőr, a porc és a csontok vízben történő forralásával nyerhető ki. Egyszerűen fogalmazva a kollagén megőrzi a bőrünk rugalmasságát és fiatalos megjelenését. Sajnos, van egy olyan enzim a bőrben is, amit kollagenáznak neveznek, amely lebontja a kollagén kötését; bár testünk minden nap új kollagént készít, 25 éves kor után több kollagént veszítünk el, mint amit gyártunk. Ekkor kezdődik a finom vonalak, a ráncok megjelenése, a megereszkedett bőr és a gyengülő ízületek kialakulása. A kollagénfogyasztás növelheti a bőr rugalmasságát és segíthet a szervezet bőrjavítási folyamatában, ezáltal ösztönözve a szervezetet új kollagén kialakítására". A kollagén italok és porok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek és az antioxidánsok védik a bőrt a szabad gyökök termelésének korlátozásával, ami károsíthatja a bőrsejteket. Ennek eredményeként ezek a por alakú italok segíthetnek a sérült bőr javításában, mivel az antioxidánsok védelmet ígérnek és javítják a finom vonalak és ráncok megjelenését, valamint a bőr textúráját.

web counter